Articol de cercetare IMPORTANȚA LOGISTICII ÎN SECTORUL ALIMENTAR ȘI O CERCETARE ÎN PROVINCIA ÇORUM
LOGISTICA IN SECTORUL ALIMENTAR
DOI:
https://doi.org/10.26458/jedep.v13i3.857Cuvinte cheie:
Firme alimentare,, logistică,, lanț de aprovizionare,, provincia CorumRezumat
Mâncarea se referă la toate tipurile de nutrienți pe care oamenii le consumă pentru a supraviețui și a funcționa într-un mod sănătos. Alimentele conțin nutrienții necesari organismului uman pentru a-și satisface nevoile energetice, pentru a crește, a se dezvolta și a menține sănătatea. Alimentele sunt, în general, derivate din surse naturale și pot fi supuse procesării. Este important ca oamenii să aibă o dietă echilibrată și variată pentru a duce o viață sănătoasă, deoarece aceasta ajută la furnizarea tuturor nutrienților de care are nevoie organismul. Logistica este un concept care se referă la managementul proceselor responsabile pentru furnizarea, depozitarea, transportul și distribuția efectivă a bunurilor și serviciilor. Scopul acestor procese este de a se asigura că produsele sau serviciile sunt livrate consumatorilor sau utilizatorilor la locul potrivit, la momentul potrivit și la costul potrivit.Cu acest studiu, satisfacția clienților în logistica întreprinderilor care operează în sectorul alimentar din provincia Çorum, siguranța alimentară, managementul depozitelor, managementul stocurilor, lanțul de aprovizionare, analiza datelor în logistică, problemele în transport, părți importante în logistica alimentară, logistica verde în sectorul alimentar, dezvoltarea tehnologică în sectorul alimentar și alimentația. A fost realizat un sondaj privind viitorul logisticii din sector. Conform acestei cercetări, s-a dezvăluit că întreprinderile trebuie să urmărească evoluțiile în logistica alimentară și să se concentreze pe satisfacția clienților pentru a se menține pe piața din lumea de astăzi. S-a dezvăluit însă că, deoarece produsele din industria alimentară sunt sensibile, adică perisabile, siguranța alimentară ar trebui să primească importanță în logistică și trebuie luate măsurile de precauție necesare. S-a dezvăluit că, în timp ce companiile își păstrează produsele în depozit, ele acordă atenție sistemului de urmărire din depozit și gestionării stocurilor. Conform rezultatelor obținute în urma cercetării, companiile și-au exprimat deschiderea față de evoluțiile actuale pe problemele menționate și au declarat că au urmărit cu atenție aceste aspecte. Aceștia au menționat că acordă o atenție extremă problemelor și dificultăților care pot apărea în timpul transportului și în lanțul de aprovizionare în logistica alimentară. Ei au spus că acordă importanță cunoștințelor în transport și transport maritim și au remarcat că acordă atenție stocării datelor și backup-urilor împreună cu tehnologie. Conform rezultatelor obținute în urma studiului, întreprinderile au mai declarat că se angajează în activități care nu dăunează mediului în timp ce își desfășoară activitățile de logistică.Referințe
Acar, A. Z. (2020). Lojistik Yönetimine Giriş. T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını: Eskişehir.
Aydın, M. S. (2019). Gıda sektöründe ihracat yapan firmaların lojistik dış kaynak seçimi: aydın ili örneği (Yüksek Lisans Tezi). Aydın: Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Barışık, S. ve Yirmibeşcik, O. (2006). “Türkiye’de Yeni Ekonominin Oluşum Sürecini Hızlandırmaya Yönelik Uyum Çabaları”. ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 2(4), 39-62.
Bektemur, B. (2023). Küresel Ekonomide Covid-19 Pandemi Döneminde Tedarik Zinciri İle Lojistik Sektöründe Yaşanan Gelişmeler ve Ekonomik Etkileri. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Ankara.
Bowersox, Donald J., Closs, David J. ve Cooper, M. 2002. Bixby, "Supply Chain Logistics Management", International Edition, McGraw Hill, New York. 2002.
Canöz, Y. H. (2021). Elektronik Ticarette Sağlanan Lojistik Hizmet Kalitesi ile Müşteri Memnuniyeti ve Sadakati Arasındaki İlişki. (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
Cebeci. (2021). Gıda Sektöründe Müşteri Memnuniyetinin Marka Bilinirliği Üzerindeki Etkisi, İstanbul: T.C Bahçeşehir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
Council of Supply Chain Management Professionals, "Supply Chain And Logistics Terms- Glossary", Erişim tarihi: 24 Mayıs 2024. http://www.cscmp.org.
Council of Supply Chain Management Professionals. (2022). Council of Supply Chain Management. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2024. URL: http://cscmp.org/resources-research/glossaryterms
Demirbaş, N. (2019). Gıda Arz Zincirindeki Kayıp ve İsrafın Azaltılmasında Ambalajın Önemi ve Gelişmeler. Tekirdağ: XI. Uluslararası Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilim Kongreleri Serisi.
Demirdöğen, O., ve Küçük, O. (2007). Malzeme Akışının Etkinliğinde Tedarik Zinciri Yönetiminin Önemi. 8. Türkiye Ekonometri ve İstatistik Kongresi. Malatya: İnönü Üniversitesi.
Fidan, Z. (2018). Soğuk Ve Donuk Gıdalarda Tedarik Zinciri Yönetimi Sürecine Kalite Sistemlerinin Katkısı (Yüksek Lisans Tezi). Yaşar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
Fischer, S. (2003). Globalization and Its Challenges, The American Economic Review, 93 (2), 1-30.
Fredriksson, A., ve Liljestrand, K. (2015). Capturing Food Logistics: A Literature Review And Research Agenda. International Journal Of Logistics Research and Applications, 18(1), 16-34.
Göllü, E. (2014). Impact of supply chains structure on business performance: A study on pharmaceutical industry. (Unpublished Phd Thesis). Okan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. İstanbul.
Gürbüz, S. ve Şahin, F. (2018). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri (5. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Keskin, H. (2015). Lojistik El Kitabı. Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
Kıvılcım, F. (2013). Küreselleşme Kavramı ve Küreselleşme Sürecinin Gelişmekte Olan Ülke Türkiye Açısından Değerlendirilmesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 5 (1), 219-230.
Koçak, R. D. (2020). Lojistiğin Tarihsel Gelişimi: Askeri Gereksinimden İşletme Lojistiğine ve Tedarik Zinciri Yönetimine Evrilme Süreci. Journal of Yasar University, 15 (58), 246-258.
Nahmias, S. (2005), Production and Operations Analysis" 5" Ed., Mc Graw Hill-Irwin, New York.
Nebol, E. ( 2016) Tedarik Zinciri Yönetimi ve Lojistik Yönetimi Kitabı.
Özdemir, A. İ. (2004). Tedarik Zinciri Yönetiminin Gelişimi, Süreçleri ve Yararları. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 23. 87- 96.
Puligundla P, J. ve Jung, S. Ko. (2012). Carbon Dioxide Sensors for Intelligent Food Packaging Applications. Food Control, 25 (328–333).
Simchi-Levi, D., Kaminsky, P. ve Simchi-Levi, E. (2003). Designing And Managing The Supply Chain, McGraw Hill/lvin, New York.
Şahin, E. (2018). Türkiye’de Lojistik Eğitimi, Lojistik Eğitim Standartları, Mesleki Yeterlilik Ve Bologna Süreci, AB Üye Ülkeleri Ile Türkiye Kıyaslaması. (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Şekkeli, Z. H. (2016). Lojistik Stratejilerinin Rekabet Avantajı ve Lojistik Performansına Olan Etkileri Üzerinde Türkiye Ölçeğinde Bir Araştırma. (Doktora Tezi). Kahramanmaraş: T.C. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
T.C. Ekonomi Bakanlığı. (2022). Kümeler için Tedarik Zinciri Yönetimi Kılavuzu.
Tanyaş, M. (2006). Türkiye Lojistik Sektörü için Strateji ve Çözüm Önerileri Sunumu. (Yüksek Lisans Tezi). Ankara: Atılım Üniversitesi.
Tanyaş, M. ve Düzgün, M. (2017). Tedarik Zinciri Yönetimi En İyi Uygulamalar. Nobel Akademik Yayıncılık.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK). Erişim tarihi: 24 Mayıs 2024. www.tuik.gov.tr
Uludağ, A. S. (2006). Üçüncü Parti Lojistik Sektörünün Gelişimi Ve Bir Üçüncü Parti Lojistik Firması Ile Müşteri Arasında Örnek Bir Ağ Sisteminin Geliştirilmesi (Yüksek Lisans Tezi). Bolu: Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Uludağ, A. S. (2013). Lojistik Yönetiminde Lojistik Ağların Kullanımı Ve Bir Işletme Için Lojistik Ağın Geliştirilmesi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Verghese, K., Lewis, S. Lockrey, H.W. (2015). Packaging’s Role in Minimizing Food Loss and Waste Across the Supply Chain, Packag. Technol. Sci., 28(7), p.603-620.
Wajszczuk, K. (2016). The Role And Importance Of Logistics In Agri-Food Supply Chains: An Overview Of Empirical Findings. Logistics and Transport, 30(2), 47-56.
Waters, D. (2003a). Inventory Control and Management John Wiley & Sons Ltd. The Atrium, Southern Gate, Chichester, West Sussex PO19 8SQ, England.
Waters, D. (2003b). Logistics: An Introduction to Supply Chain Management. Palgrave Macmillan.
Descărcări
Publicat
Cum cităm
Număr
Secțiune
Licență
Copyright (c) 2024 Hulya Cagiran Kendirli, Altay Ural Turan

Această lucrare este licențiată în temeiul Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Journal of Economic Development, Environment and People by Authors is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://ojs.spiruharet.ro/index.php/jedep/issue/archive.